حسابداری در کسب و کارها، به عنوان امری تخصصی شناخته میشود و در کسب وکارهای بزرگ حتی یک تیم بزرگ حسابداری وجود دارد که هر کدام بخشی از فرآیندها و امور مالی را پیگیری میکنند. برای مثال یک حسابداری امور مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان را رسیدگی میکند و دیگری حسابداری امور مالیاتی را پیگیری مینماید.
حسابداری مالیاتی به عنوان یکی از روشهای حسابداری شناخته میشود که در آن حسابدار به جای رسیدگی به صورتهای مالی مختلف تنها روی مبحث مالیات و حسابداری امور مالیاتی تمرکز میکند. جالب اینجاست که این تخصص به عنوان یک تخصص رسمی شناخته میشود و حتی قوانین واضحی در مورد آنها وجود دارد که کسب و کارها باید حتما این موارد را رعایت کنند.
امور مالیاتی همواره از مهمترین بخشهای امور مالی هر کسب و کار محسوب میشود و علت آن حساسیت این موضوع است. رسیدگی درست و تخصصی به موضوع امور مالیاتی هر کسب و کار میتواند از متضرر شدن یک کسب و کار جلوگیری کند و سهل انگاری در این موضوع میتواند خسارات زیان باری بر شرکت وارد نماید. به همین دلیل در بسیاری از شرکتها اعم از شرکتهایی با سایز بزرگ و حتی شرکتهای سایز متوسط نیز از افراد و حتی تیمهای تخصصی در زمینه مالیات بهره گرفته میشود.
بد نيست بدانيد که حسابداری مالیاتی به قدری موضوع پراهمیت و تخصصی استراتژیک محسوب میشود که در بسياري از موسسات آموزشی به تدریس تخصصی و پرورش متخصصین این حوزه پرداخته می شود این افراد مي توانند، پس از کسب تجربه کاری در این زمینه به عنوان کارشناس مالیاتی مشغول به کار شوند.
مالیات چیست و چه کسانی مشمول مالیات اند؟
بر اساس تعریف سازمان همکاری و توسعهی اقتصادی، مالیات، پرداختی است لازم و اجباری و بلا عوض که ممکن است به شخص، موسسه، دارایی و … تعلق بگیرد.
در واقع مالیات انتقال دادن بخشی از درآمد جامعه به دولت است و یا سود فعالیت هایی اقتصادی است که نصیب دولت میشود چرا که امکانات و ابزار دست یابی به درآمد را دولت فراهم کرده است.
ميتوان گفت ، دولت به واسطه انواع مالیات بخشی از هزینه های عمومی جامعه و حفظ منافع اجتماعی و اقتصادی را امکان پذیر میسازد. میتوان گفت تأمین سرمایه لازم جهت انجام پروژه ها، ارائه خدمات عمومی و تامین هزینه فعالیت های دولت، هدف های اصلی وضع مالیات هستند.
چه اشخاصی مشمول پرداخت مالیات می باشند؟
- تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که در کشور ایران ملک و املاک داشته باشند.
- اشخاصی که در ایران زندگی می کنند و هرگونه درآمد از شغل و یا هر چیز دیگری دارند.
- شرکت ها و بنگاه های اقتصادی که در خارج از کشور فعالیت می کنند اما در داخل ایران نیز درآمد دارند.
- تمام اشخاص حقوقی که تابعیت ایران دارند باید بخشی از درآمد داخل و یا خارج از کشور را به عنوان مالیات پرداخت کنند.
- اشخاص غیر ایرانی که به هر روشی درایران درآمد دارند یا امتیاز کسب و کار خود را به یک ایرانی یا غیر ایرانی واگذار کرده اند و از آن طریق کسب دارایی می کنند ، نیز مشمول پرداخت مالیات هستند.
هدف حسابداری مالیاتی چیست؟
هدف حسابداری رسیدگی به موضوع مالیات بر درآمد، پیگیری معافیتها، محاسبه هزینههای قابل قبول مالیاتی و استهلاک، قرائن و ضرایب، تشویقها و جریمههای مالیاتی و … است. به طور واضح هدف اصلی حسابداری مالیاتی جلوگیری از بروز جرائم مالیاتی سنگین و بهره مند ساختن واحد اقتصادی ازمعافیت های مالیاتی و تشویقهای مالیاتی است تا بتواند با استفاده از این موارد از زیان شرکت جلوگیری و سودی به آن برساند.
حسابدار مالیاتی کیست و چه تواناییهایی دارد؟
حسابدار مالیاتی که با عنوان مشاور مالیاتی هم شناخته میشود معمولا یک حسابدار با تجربه و فعال است و توصیه میشود به هیچ وجه از حسابداران تازه کار در این زمینه استفاده نشود. برخی از کسب و کارهای کوچک که برای امور مالی اندک خود از حسابداران تازه کار و کم سابقه استفاده میکنند، ترجیح میدهند برای رسیدگی به امور مالیاتی خود از خدمات تخصصی مشاوره مالیاتی بهره بگیرند که کار بسیار سنجیده و درستی است.
یک حسابداری مالیاتی باید علاوه بر فرآیندها و امور مالی حسابداری، به مسائل حقوقی تسلط نسبی و به قوانین مالیاتی (به خصوص قانون مالیات های مستقیم) اشراف کامل داشته باشد.
خدمات شرکتهای حسابداری در زمینه حسابداری مالیاتی
معمولا خدمات حسابداری مالیاتی در شرکتهای ارائه دهنده این خدمات نیز از بالاترین سطوح خدمات حسابداری محسوب میشوند و افرادی که در این بخش فعالیت میکنند تجربه کافی را در این زمینه دارند.
به طور خلاصه مهمترین خدماتی که در زمینه حسابداری مالیاتی توسط شرکتهای مالیاتی ارائه میشود به شرح زیر خواهد بود:
- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی
- تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده
- تهیه و تنظیم گزارشهای فصلی
- مالیات بر درآمد پرسنل
- تهیه و تنظیم دفاتر قانونی شرکت مانند دفتر روزنامه و دفتر کل و …
- تنظیم اظهارنامه عملکرد
- پیگیری مسائل و مشکلات مالیاتی و تلاش برای رفع آنها
- رسیدگی به پروندههای دادرسی مالیاتی
- و …
محقق: زهرا رمضانی
2 دیدگاه در حسابداری مالیاتی چیست و چرا اهمیت دارد؟
بسیار از اطلاعات ارزشمندی که نگارنده در اختیار من قرار داده است سپاس گذارم.
بسیار آموزنده بود