رعایت اصول اخلاقی کلید حفظ اعتماد عمومی به حرفه حسابداری است. حسابداری که اخلاق حرفه ای را رعایت نکند ، نه تنها به کارفرما ، بلکه به تمام جامعه حسابداری خیانت کرده است.
امروزه به دلیل رقابت شدید بین افراد برای بدست اوردن جایگاه شغلی مناسب ، علاوه بر اینکه باید از نظر تخصص و اطلاعات سرامد بود بلکه داشتن ویژگی های اخلاقی مناسب هم یکی از ایتم های بسیار موثر در استخدام و جذب و نگهداری افراد در سازمانها و شرکت ها می باشد. اهمیت این موضوع به حدی است که ممکن است شرکت ها نیروی متخصص و فنی خود را به دلیل انحرافات اخلاقی و یا عدم سازگاری با شرایط و محیط ، اخراج کرده و نیرویی با تخصص کمتر ولی اخلاق حرفه ای تر را جذب نمایند.
ویژگی های یک حسابدار موفق
1- صداقت
حسابدار باید در کار و حرفه خود نهایت صداقت و یکرنگی را داشته باشد. تمامی اطلاعات حسابداری و رویدادها در کمال صداقت می بایست به مدیریت گزارش شود .
2- تخصص
یک حسابدار نباید صرفا به داشتن مدرک حسابداری و دانشگاهی اکتفا نماید. بلکه باید هر روز و هرساعت در پی کسب علم و دانش جدید و به روز تلاش نماید.
همچنین بخوانید: اطلاعات مورد نیاز یک حسابدار
3- ظاهری تمیز و آراسته
حسابداری در هر شرکتی مظهر یک واحد منضبط منظم و اراسته است. پس یک حسابدار علاوه بر اینکه در ایجاد یک محیط منظم و آراسته باید نهایت دقت را داشته باشد ، بلکه باید در حفظ نظم و زیبایی در ظاهر خود نیز تلاش کند. چرا که نظم و آراستگی خود فرد نشان دهنده کار او می باشد.
4-تحصیلات غیر رسمی
یک حسابدار موفق برحسب علاقهای که به شغل حسابداری دارد در این حوزه تحصیل میکند و سعی میکند تا با مطالعه کتابهای مرتبط و یا شرکت در سمینارها و وبینارهای مرتبط، اطلاعات تخصصی خود را در این زمینه بالا ببرد. البته قابل ذکر است ، اگر شما تحصیلات دانشگاهی در حوزه حسابداری نداشته باشید ، باز هم با استفاده از دورههای حسابداری میتوانید توانایی را در این حوزه کسب کنید و ارتقا دهید.
5- داشتن دانش نرم افزاری
هرچه بیشتر نسبت به نرم افزار حسابداری آگاهی و شناخت داشته باشید، دایره پیشرفت شما گستردهتر میگردد. بهتر است در حوزه حسابداری و نرم افزارهای مرتبط با کار خود ، همیشه یک پله جلوتر باشید. نرم افزارهای حسابداری متفاوت را استفاده کنید و بر مزیتها و معایب هر کدام مسلط باشید.
6- دقت و نکته سنجی
حسابدار یعنی سمبل دقت و ظرافت. حسابدار باید بتواند خطاهای بسیار کوچک در سیستم را شناسایی و آن را رفع نماید. همچنین در ارائه گزارشات هم چه به سازمان ها و ارگان ها و چه به مدیران و سهامداران همگی باید در نهایت دقت تهیه و ارائه گردند.
7- جدیت و قاطعیت
یکی از ویژگیهای مهم یک کارمند موفق جدیت در کار است. کارمندان جدی اغلب وظایف خود را به درستی و به موقع انجام میدهند و این اجازه را به ما میدهند تا بر روی وقتشناسی و کیفیت کار آن ها حساب کنیم. افرادی که در کار خود جدی هستند زودتر ترفیع رتبه دریافت میکنند. چرا که با جلب اعتماد کارفرمایان ، آنان را راضی نگه میدارند.
8- مسئولیت پذیری
یکی از مشخصات بسیار مهم در حرفه حسابداری مسئولیت پذیری است.
کارمندانی موفق هستند که بتوانند مسئولیتها و وظایف خود را حتی در هنگام بروز اشتباهات و خطاهایشان بدون توجیه ، صادقانه به عهده گرفته و سعی در جبران آنها داشته باشند. این افراد شکست را انتهای راه نمیدانند بلکه با پذیرش خطاهای خود به جستجوی شیوههای مناسبتر ، برای رسیدن به موفقیت میپردازند.
همچنین در زمان هایی که حجم کار حسابداران در زمان های مشخصی افزایش می یابد فقط یک حسابدار وظیفه شناس با شرکت همکاری کرده و در شرایط بحرانی همراه و همکار با شرکت حرکت می کند. از تک روی و جدایی انگاری با شرکت پرهیز می کند. در چنین شرایطی مدیران مربوطه همکاری حسابدار را دیده و در قضاوتشان بسیار تاثیر گذار است.
9- داشتن تسلط بر قوانین و مقرارت حاکم بر حسابداری
قطعا دانش و آگاهی بر قوانین و مقررات حاکم بر جامعه و امور مالی و مالیاتی یکی از ویژگی های محرز یک حسابدار حرفه ای است. حوزه حسابداری روز به روز در حال تغییر است. در حالی که حسابداران نیاز به درک اساسی از اصول اولیه حسابداری دارند ، باید در بهروز کردن دانش خود نیز علاقه نشان دهند. حسابداران باید اطمینان حاصل کنند که درک کاملی از جدیدترین اخبار و تحولات در زمینههای کاری خود مانند قوانین مالیاتی ، معافیتهای مالیاتی کشور ، ارزش افزوده ، حقوق و دستمزد ، قوانین بانکی و …دارند. امروزه ، فناوری نقش بیشتری در صنعت دارد و حسابداران باید از این روندهای نوظهور آگاه باشند.
10- داشتن اطلاعات حسابداری مدیریت
حسابداری مدیریت ، تمام گزارشاتی است که به مدیریت کمک می کند تا بتواند در تصمیمات خود بهتر عمل کند و 90 درصد این اطلاعات توسط حسابدار به مدیریت ارائه می شود. از جمله محاسبه نسبت ها – تجزیه تحلیل صورت های مالی – و تهیه گزارشات بها تمام شده ، نرخ بازده سرمایه یا دوره بازگشت سرمایه همگی جزو وظایفی است که در حیطه حسابداری مدیریت می گنجد. دانش و آگاهی نسبت به آن از جمله ویژگی های است که به برتری حسابداران می انجامد.
11-داشتن روابط عمومی قوی
حسابداری به لحاظ موقعیت کاری با تمام واحدهای یک سازمان در ارتباط است. داشتن فن و قدرت در برقراری ارتباط سازنده می تواند در انجام کارها و امور مالی به حسابدار کمک شایان توجهی بنماید.حسابداری یک واحد مرکزی است که از یک طرف با مشتریان و افراد خارج از سازمان و از طرف دیگر با پرسنل کارکنان مدیران و سهامداران در ارتباط است. تعامل و هماهنگی با این واحدها و اجبار آن ها به اجرای قوانین شرکت ، توانایی و مهارت بسیار خاصی می طلبد که قطعا حسابدار مطلع به این مهارت جایگاه ویژه ای دارد.
12- راز داری
راز داری یک ویژگی اخلاقی مهم از اصول حسابداری است. داشتن ویژگی رازداری برای حسابدار لازم و ضرویست. حسابدار به لحاظ داشتن اطلاعات شخصی و خصوصی شرکت و سازمان و همچنین ارتباط با این اطلاعات می طلبد تا یک فرد رازدار باشد. بداند در چه جایی چه بگوید و چه نگوید.
طبیعتا حسابداری که نتواند اطلاعات مخفی شرکت را حفظ و حراست نماید و ترس افشا شدن این اطلاعات از سوی شرکت متوجه حسابدار گردد نمیتواند اعتماد شرکت را برای ادامه همکاری جلب نماید.
ویژگی های اخلاقی در حسابداری حتی می تواند از میزان تخصص فعلی او نیز مهم تر باشد. حسابداری که دارای شخصیت مناسب و حرفه ای است ، قطعا ارزش سرمایه گذاری است. اما اگر خلاف آن ثابت شود ، حتی اگر تخصص بالایی نیز داشته باشد ، قطعا قابل اعتماد نخواهد بود.